Care sunt cele 4 tipuri principale de cicatrici?

Pielea este un organ care protejeaza corpul nostru de infecții. De-a lungul vieții noastre, avem experiențe care îi fac rău pielii noastre, lasând în urma cicatrici. Exista patru tipuri principale de cicatrici. Diverse tratamente pot ajuta la reducerea marimea si aspectul lor.

tipuri cicatrici

Va recomandam Gelul tratament natural pentru cicatrici- Pentru produs dati click aici

 

Formarea cicatricilor depinde de mai mulți factori, printre care:

Cât de mare este rana;

Varsta, sexul și etnia (naționalitate / rasa) persoanei

Factorii genetici (mosteniti)

Exista patru tipuri principale de cicatrici. Diverse tratamente pot ajuta la reducerea marimea si aspectul lor. Înainte de a începe, cu toate acestea, amintiți-vă acest adevăr de bază: cicatrici nu va dispărea complet.

Care sunt cele patru tipuri principale de cicatrici?

Cicatricile hipertrofice. Acestea sunt cicatrici rosii care se ridica deasupra pielii. Ele nu se imprastie dincolo de locul în care prejudiciul a avut loc. Tratamentele posibile includ injecții cu steroizi si chirurgia cu laser.

Cheloidele. Aceste cicatrici strapung  pielea și se extind dincolo de locul în care prejudiciul a avut loc. Acestea sunt cauzate de supraproductia anumitor celule. De-a lungul timpului, cheloide pot afecta mobilitatea (capacitatea de miscare). Tratamentele posibile includ chirurgia, chirurgie cu laser, radiatii, sau injectii cu steroizi. Cheloidele mai mici pot fi îndepărtate cu crioterapie (inghetarea cu azot lichid). De asemenea, puteți preveni cheloidele prin utilizarea unui tratament de presiune, gel de silicon. Cheloidele sunt mai frecvente pe anumite tipuri de piele mai închisa, în special persoanele de origine africana sau asiatica.

Contracturi. Aceste cicatrici apar de obicei după ce pielea este arsa. Acestea provoaca strangerea (contractarea) pielii care poate reduce capacitatea de miscare. Acest tip de cicatrice poate intra in muschi si nervi.

Cicatricile acneei. Orice tip de acnee poate lăsa în urma cicatrici. Există mai multe tipuri de cicatrici acneice, iar acestea pot fi superficiale sau destul de adanci. Tratamentul depinde de tipul de cicatrice.

 

Care sunt posibile tratamente pentru cicatrici?

Creme prescrise sau eliberate fara reteta, unguente sau geluri: Aceste produse pot reduce cicatricile, care sunt cauzate de incizii chirurgicale (tăieturi) sau alte leziuni sau rani. Dacă sunteți sub îngrijirea unui dermatolog sau chirurg plastician, adresați medicului dumneavoastră intrebari. Opțiunile de tratament includ corticosteroizi sau creme cu antihistaminice (dacă cicatricile sunt sensibile si cauzeaza mancarime).

Medicul dumneavoastra vă poate recomanda preparate injectabile intralezionale cu steroizi, pansamente sub presiune, sau foi de silicon gel pentru a preveni cicatricile acneei și pentru a ajuta la tratarea cicatricilor existente.

Chirurgia are mai multe opțiuni în această categorie, inclusiv grefe de piele, excizie (indepartarea), sau o intervenție chirurgicală cu laser. Atunci când va ganditi la o operație, discutați cu medicul dumneavoastră daca anestezia va fi locala cu un sedativ oral, sau anestezie generală. Dacă ați avut recent proceduri cosmetice sau alte intervenții chirurgicale care au cauzat cicatrici, cel mai bine este sa asteptati cel puțin un an înainte de a lua o decizie cu privire la tratamentul de eliminare a cicatricilor. Multe cicatrici se estompeaza si devin mai putin vizibile odata cu trecerea timpului.

Preparate injectabile. În cazul cicatricilor proeminente, cum ar fi cheloidele sau cicatricilor hipertrofice, medicul poate alege sa utilizeze preparate injectabile cu steroizi pentru a aplatiza cicatricile. Aceste injecții pot fi folosite ca tratament de sine stătător sau în combinație cu alte tratamente.

Chirurgia cu laser. Lasere pot fi utilizate  pentru a ușura cicatricile plane sau ridicate, care sunt roz sau mov la culoare. Tratamentul cu laser vascular poate ajuta la aplatizarea cicatricilor ridicate. Un laser ablativ cu dioxid de carbon poate fi de asemenea utilizat pentru a trata diferite tipuri de cicatrici.

13531994_624778294338513_1340161774_n