Produsele cosmetice si dermatita de contact

Produsele cosmetice pot declanșa uneori un răspuns negativ, fie iritatii sau alergii. Alex Gazzola priveste la tipurile de produse cosmetice care pot provoca răspunsuri, cum să diagnosticați dacă aveți o problemă și cum se pot evita declanșatorii.

STICLA

 

Va recomandam pentru piele uscata si crapata lotiunea Gloves In A Bottle.

Peste 9,000 de doctori (dermatologi si generalisti) din SUA au recomandat Gloves In A Bottle pacientilor care sufereau de piele uscata si crapata. Majoritatea ne-au spus ca aceasta lotiune functioneaza mai bine decat orice alta lotiune sau medicament pe care ei le-au incercat. Este de 6 ori mai eficienta decat o lotiune artificiala pentru hidratare.

Pentru produs dati click aici

 

Noi folosim produse cosmetice pentru a ne face să fim, se ne simtim și să aratam mai sănătosi, dar atunci când pielea pare să reacționeze la un produs, este îngrijorător.

Dermatita este termenul general folosit pentru orice formă de inflamație a pielii care provoacă mâncărimi, uscăciune, roșeață și în timp, crapare și leziuni. Atunci când acest lucru este cauzat de ceva care vine în contact direct cu pielea, cum ar fi un produs cosmetic, chimic, plante, sau element de îmbrăcăminte, este numita dermatita de contact. Este greu de stiut daca problema este o alergie reală sau o simplă iritație.

 

Iritanta versus alergica

În total, există patru tipuri de dermatita de contact si toate cele patru sunt mai frecvente la persoanele care au alte alergii (alergii alimentare, eczeme, astm, febra fânului) sau alte probleme ale pielii (cum ar fi psoriazis).

Dermatita de contact iritanta este cel mai frecvent tip, reprezentând 80% din cazuri. Aceasta nu implică sistemul imunitar, astfel nu este o alergie.

Aceasta poate fi acută (un răspuns rapid inflamator, in cateva ore sau chiar minute dupa contact, cu simptome cu bășici sau o senzație de arsură)  sau cronică (un răspuns întârziat, care poate dura zile sau luni pentru a se dezvolta, in cele din urma are ca rezultat piele îngroșata, solzoasă și se uscata).

Iritantii posibili includ detergenți și solvenți care  dezbracă pielea de uleiurile sale de protecție făcând-o mai vulnerabila și sensibila. Este comună în rândul persoanelor care lucrează cu substanțe chimice - detergenți, saloane de coafură, grădinari etc.

Dermatită alergică de contact este mai puțin frecventa, iar reacțiile sale se agraveaza, de obicei, cu o expunere crescută la alergeni. Este o reacție alergică de tip IV întârziat, având loc între 24 și 72 de ore după expunere, cauzata de substanțe chimice, cum ar fi parfumuri sau conservanti care vin in contact cu pielea. Simptomele includ apariția de vezicule, erupții cutanate, umflare și înroșire la locul de contact.

Este dificil să se distingă cele două. Dermatita alergica de contact este mai probabil să fie însoțită de mâncărime localizata  la punctul de contact, in timp ce dermatita de contact iritanta poate fi mai dureroasa și raspandita.

Urticaria de contact este o reacție rapidă și acută a pielii, care ar putea fi un tip I (IgE-mediată).

Dermatita  fotosensibila, declanșată de lumina solară asupra unei substanțe (de obicei, produsele de protectie solara sau arome), care interacționează cu pielea; atât lumina solară și chimicalele sunt necesare pentru a declanșa reacția. Acesta poate fi non-alergica, care  produce de obicei simptome, cum ar fi arsuri solare; sau alergice, similare cu dermatita alergică de contact descrise mai sus.

Testarea și diagnosticarea

Partea a corpului afectat poate sugera dermatita de contact: fata poate implica o crema de fata, linia părului o vopsea de par, iar axila un deodorant. Cu toate acestea alergenii și iritanții pot fi transferati cu ușurință în jurul corpului - un iritant în lacul de unghii este transferat atunci când te scarpini de exemplu, - astfel încât conexiunea nu este întotdeauna evidentă.

* O reacție iritanta este vizibila simptomatic după 48 de ore, dar se rezolvă în mod evident după 96 de ore.

* O reacție alergică este mai severă  după 96 de ore la 48 de ore, se dezvolta mai des.

Urticaria alergică de contact este diagnosticată prin teste de alergie traditionale cu înțepături subcutanate.